Q:Γιατί είναι απαραίτητο το service του ηλιακού θερμοσίφωνα?

A: Η συντήρηση ενός ηλιακού Θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του. Κάνοντας service προστατεύουμε τον ηλιακό μας από την ηλεκτρόλυση αντικαθιστώντας το ανόδιο (ράβδο μαγνησίου). Αν το ανόδιο έχει φθαρεί εντελώς η ηλεκτρόλυση αρχίζει να "τρώει" τα τοιχώματα του boiler με αποτέλεσμα να χαλάσει πιο γρήγορα. Ο άλλος μεγάλος λόγος είναι ο έλεγχος - συμπλήρωση των υγρών που επιρεάζουν την απόδοση του ηλιακού. Στην ενότητα υπηρεσίες μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές πληροφορίες.

Q: Κάθε πότε χρειάζεται service ο ηλιακός μου?

A: Σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές η αντικατάσταση του ανοδίου πρέπει να γίνετε κάθε δύο (2) χρόνια και αυτός σαν αρχή είναι και ο σωστός χρόνος. Στην πράξη η φθορά του εξαρτάτε από την πιο συχνή χρήση του ρεύματος, αν είναι τριπλής λειτουργίας, την κατανάλωση, την σκληρότητα του νερού της περιοχής , αλλά και την ποιότητα του ηλιακού και μπορεί να αντέξει μέχρι και 4 χρόνια. Καλό είναι όμως να μην το φτάνουμε στα όρια του και να γίνετε λίγο νωρίτερα. Μια καλή τακτική είναι το πρωτο service να γίνει στο τέλος του δεύτερου χρόνου λειτουργίας του και ανάλογα με την φθορά του ανοδίου να προγραμματίσετε τον χρόνο για τα υπόλοιπα. Στο service αλλάζουμε το ανόδιο , την φλάτζα , ελέγχουμε και συμπληρώνουμε το αντιψυκτικό στον θερμικό φορέα , απομακρύνουμε τα άλατα από το boiler και ελέγχουμε την αντίσταση , θερμοστάτη , βαλβίδες , μόνωση και σωληνώσεις. Για οποιαδήποτε επιπλέον εργασία ή πρόβλημα ενημερώνουμε το πελάτη πριν από οποιαδήποτε εργασία.

Q: Πόσο χρόνο διαρκεί το service?

A: Κατά μέσο όρο η συντήρηση διαρκεί μία με μιάμιση ώρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν έχει γίνει ποτέ service ή υπάρχει και κάποιο πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Q: Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό που περιέχει μέσα η συσκευή;

A: Στην περίπτωση παγετού που η θερμοκρασία πέσει κάτω των 0°C δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι αποκλείει το σπάσιμο των σωλήνων. Επιπλέον αν λείπει μεγάλη ποσότητα από το κύκλωμα πέφτει η απόδόση του ή δεν ζεστένει καθόλου.

Q: Πώς μπορώ να προστατέψω τη συσκευή για να μήν σπάσει από τον παγετό;

A: Αν ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, δεν υπάρχει φόβος .Αν όχι όμως τότε θα πρέπει να προβείτε στην συμπλήρωση του. Στο ανοικτό κύκλωμα είναι μια σειρά ενεργειών που πρέπει να κάνετε και περιγράφονται πολύ αναλυτικά στο video στην ενότητα υπηρεσίες - επισκευές- βλάβες.

Q: Τι κερδίζω με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα , μπορώ να κάνω απόσβεση;

A:Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίζουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας κυρίως με τους επιλεκτικούς συλλέκτες. Το ποσοστό αυτό ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας καίει 4kw σε 1ώρα και το 1kw με φόρους κλπ κοστίζει σήμερα περίπου 12λεπτά. Αν υπολογίσουμε πόσες φορές θα ανάψουμε το ρεύμα τον χρόνο μπορούμε να καταλάβουμε πόσο γρήγορα μπορούμενα κάνουμε απόσβεση. Άλλωστε ο ηλιακός είναι η μόνη συσκευή στο σπίτι που δουλεύει τσάμπα , μας εξοικονομεί χρήματα και μας δίνει άφθονο ζεστό νερό σχεδόν όλο το χρόνο χωρίς να το σκεφτόμαστε.

Q: Ποιά πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα και αν δεν τα έχει μπορεί να θεωρείται αξιόπιστο;

A: Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και κάθε παραπάνω πιστοποιητικό που υπάρχει, όπως βαθμού απόδοσης από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, ενεργειακή κλάση Α τέσσερις ήλιους , CENER , KEYMARK , ΜΕΛΟΣ ΕΒΗΕ , ISO 9001 , μας δείχνει την σοβαρότητα μιας εταιρίας.

Υπάρχουν όμως και μέτρια ηλιακά που μπορούν να αντέξουν αρκετά, αν τα συντηρούμε και μπορεί να μην έχουν πάει να πάρουν πιστοποιήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία μας ή κάποιου γνωστού μας που έχει αγοράσει ένα ίδιο και είναι ευχαριστημένος , είναι η μόνη ένδειξη για την μακροβοιότητα του.

Q: Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος και τι ανοικτού κυκλώματος;

A:Θερμοσίφωνας Ανοικτού Κυκλώματος: Σε αυτού του τύπου θερμοσίφωνες, έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης στους συλλέκτες και από εκεί κατευθείαν στο boiler και από εκεί στην βρύση μας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι και απλούστεροι με καλύτερη απόδοση, αλλά έχουν προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) και μπορεί να σπάσουν οι σωληνώσεις λόγω διαστολής. Οι πρώτοι ηλιακοί ήταν ανοικτού κυκλώματος με βαλβίδες που έπρεπε να ανοίγεις και να κλείνεις σε παγετούς αλλά επειδή ο κόσμος το ξέχναγε και σπάγανε σπάνια πια βάζουν τέτοιους. Σχετικό βίντεο με οδηγίες τι κάνουμε στον παγετό , υπάρχει σε άλλη ενότητα στο site μας.

Θερμοσίφωνας Κλειστού Κυκλώματος: Η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (το θερμικό υγρό - κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα ,σερπατίνα ή μανδύα, το οποίο θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους). Έχει λίγο μικρότερη απόδοση και για αυτό βγήκαν οι επιλεκτικοί συλλέκτες που την βελτιστοποιούν. Αν το θερμικό υγρό είναι σωστό δεν έχουν κανένα πρόβλημα στον παγετό και δεν χρειάζετε να κάνουμε τίποτα επιπλέον.

Q: Ποιά είναι η διαφορά του οριζόντιου από το κάθετο boiler;

A: Η λειτουργία και των δύο τύπων είναι ίδια ,αυτό που αλλάζει

είναι η επιφάνεια ανάμειξης ζεστού με κρύου κατά την κατανάλωση. Στο

οριζόντιο είναι μεγαλύτερη από το διπλάσιο σε σχέση με το κάθετο και

έτσι αραιώνετε λίγο πιο γρήγορα. Τα πρώτα ηλιακά ήταν κάθετα γιατί έχουν

λίγο καλύτερη απόδοση σε αυτόν τον τομέα , ελάχιστες εταιρίες τώρα όμως

τα έχουν καθαρά για αισθητικούς λόγους

Q: Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να δουλέψει ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτός από τον ήλιο και το ρεύμα;

A: Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε συνεργασία με το καλοριφέρ

Q: Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής και τι τριπλής ενέργειας;

A: Ο όρος ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας σημαίνει ότι λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα, ενώ τριπλής ότι μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο του καλοριφέρ και να ζεσταίνετε κι από εκεί.

Q: Μπορεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας να μετατραπεί σε ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας;

A: Οι περισσότεροι ηλιακοί ακόμα και αν δεν είναι από την κατασκευή τους μπορούν να μετατραπούν σε τριπλής ενέργειας με αντικατάσταση της αντίστασης του θερμοσίφωνα με αντίσταση που διαθέτει και εναλλάκτη θερμότητας (σερπατίνα ανάλογα με τα lit) και σε αυτήν να συνδεθεί το δίκτυο του καλοριφέρ.

Q: Με ποιό κριτήριο θα επιλέξω το μέγεθος του δοχείου νερού που πρέπει να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

A: Το μέγεθος του δοχείου νερού εξαρτάται από το πόσα άτομα πρόκειται να κάνουν χρήση , αλλά και τις υπόλοιπες ανάγκες του ζεστού νερού (πιάτα , πλυντήρια κλπ). Όλες οι απόψεις για συνθήκες χειμώνα συγκλίνουν στις αντιστοιχίες 120lit 2-3 άτομα 160lit 3-4 άτομα 200lit 4-6 άτομα.

Είναι ένας γενικός υπολογισμός που όμως οφείλει να προσαρμοστεί κατά περίπτωση στις ανάγκες της κάθε οικογένειας (τυχόν χρήσεις σε πίατα –πλυντήρια, περισσότερες άτομα με μακριά μαλλία, συνήθειες μπάνιου ή ντούζ κλπ) καθώς και στον αν ο ηλιακός είναι τριπλής ενέργειας.

Το καλοκαίρι επειδή έχουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες με υπερδιπλάσιες ώρες ηλιοφάνειας να ανανεώνουν το ζεστό νερό που έχει καταναλωθεί, αν ο ηλιακός λειτουργεί σωστά το καυτό νερό συνήθως δεν τελειώνει ποτέ.

Q: Τι σημαίνει απλός χάλκινος συλλέκτης και τι επιλεκτικός συλλέκτης τιτανίου;

A: Οι επιλεκτικοί συλλέκτες του ηλιακού θερμοσίφωνα, συγκρινόμενοι με τους απλούς ηλιακούς συλλέκτες, αποδίδουν περισσότερο έως και 40% . Οι παλίοι μαύροι συλλέκτες αποροφούν περίπου το 75% της ηλιακής ακτινοβολίας και το 25% από αυτό το επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα. Οι επιλεκτικοί συλλέκτες με ειδική επίστρωση τιτανίου, είναι η νέα γενιά ηλιακών συλλεκτών και μας προσφέρουν απορρόφηση της άμεσης και έμεσης ακτινοβολίας εώς και 95%, ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών μόνο 5%, καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη οικονομία.

Για αυτό και οι ηλιακοί με επιλεκτικό συλλέκτη έχουν συνήθως έναν μεγαλύτερο, σε σχέση με 2 και 3 συλλέκτες παλίοτερα. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα που με μισό χρόνο ηλιοφάνειας έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

Q: Τι σημαίνει Ηλιακό Σύστημα Φυσικής Κυκλοφορίας και τι Ηλιακό Σύστημα Βεβιασμένης Κυκλοφορίας;

A: Σε ένα σύστημα με φυσική κυκλοφορία, η δεξαμενή αποθήκευσης

(boiler) βρίσκεται υποχρεωτικά υψηλότερα από τον ηλιακό συλλέκτη, έτσι

ώστε το νερό που θερμαίνεται στον ηλιακό συλλέκτη (λόγω μικρότερου

ειδικού βάρους) να ανεβαίνει στην δεξαμενή, ενώ το ψυχρότερο (και

βαρύτερο) νερό της δεξαμενής να κατεβαίνει και πάλι για θέρμανση στον

ηλιακό συλλέκτη. Σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας δεν υπάρχει

αυτός ο περιορισμός και η δεξαμενή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε

θέση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού όμως γίνεται με κυκλοφορητή, ο

οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού

στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω

μέρος της δεξαμενής. Αυτό προϋποθέτει διαφορικό θερμοστάτη και γενικός

είναι πιο ακριβό σύστημα που απαιτεί πολύ καλή ρύθμιση.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε καλύτερη απόδοση καθώς η θέρμανση γίνετε άμεσα και δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες κατά την μεταφορά του θερμικού υγρού και επιπλέον με μηδενική κατανάλωση σε σχέση με την έστω και μικρή του κυκλοφορητή στην δεύτερη περίπτωση.

Το βεβιασμένο σύστημα συνήθως προτιμάτε όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα , για αισθητικούς λόγους ή αν προυπάρχει boiler με καλοριφέρ στο λεβητοστάσιο

Q: Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας Γαλβανιζέ, GLASS ,INOX , Χάλκινος;

Α: Το boiler του ηλιακού μπορεί να είναι γαλβανιζέ που

είναι το πιο απλό και φθηνό υλικό , δεν έχει όμως τόσο μεγάλη αντοχή

στην διάβρωση. Προστατεύετε με ανόδιο από την ηλεκτρόλυση και απαιτεί

service.

Στο glass τo boiler είναι επισμαλτωμένο με υαλόκραμα στους 850 βαθμούς που προστατεύει από την διάβρωση και την ηλεκτρόλυση. Το σμάλτο είναι ένα μίγμα ανόργανων πυριτικών αλάτων, το οποίο είναι εντελώς υγιεινό και οικολογικό αφού δεν περιέχει χημικές ουσίες. Η εφαρμογή του δίνει άριστες αντοχές σε απότομες μεταβολές θερμοκρασιών και δίνει την οικονομικότερη λύση για προστασία σε boiler. Προστατεύετε με ανόδιο από την ηλεκτρόλυση και απαιτεί service.

Το INOX όπως λέει και το όνομα του είναι από ανοξείδωτο χάλυβα με μεγάλη αντοχή στην διάβρωση και την ηλεκτρόλυση αλλά με δυσανάλογα πιο ακριβή τιμή. Προστατεύετε με ανόδιο από την ηλεκτρόλυση και απαιτεί service.

Το χάλκινο boiler έχει πολύ μεγάλη αντοχή στην διάβρωση και την ηλεκτρόλυση ( ουσιαστικά σχεδόν μηδενική φθορά) όμως πιο ακριβή τιμή ενώ υπάρχουν κάποιες γνώμες για το ότι ο χαλκός πρασινίζει και έχει περίεργη οσμή. Όλα όμως σχεδόν τα χάλκινα έχουν πιστοποιήσεις από αξιόπιστους οργανισμούς για την ποιότητα του νερού. Δεν θέλει ανόδιο και απαιτεί service παρά μόνο για την αλλαγή περιοδικά της φλάτζας.

Q: Ο ηλιακός έχει διαρροή από το καπάκι της αντίστασης έχει τρυπήσει;

A: Τις περισσότερες φορές αν δεν έχετε κάνει service έχει λιώσει η φλάτζα στεγανοποίησης και από εκεί έχει διαρροή. Αν το δείτε έγκαιρα συνήθως με ένα απλό service λύνετε το πρόβλημα.

Q: Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση και δεν λειτουργεί κανονικά με τον ήλιο;

A: Οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής: Χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής. Αν για οποιαδήποτε λόγο έχουμε έλλειψη σε υγρά , πάνω από κάποια ποσότητα , τα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει καθόλου - Ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτίνων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή εμποδίου (σκιάσεις από κτίρια ή δέντρα) - Κακής ποιότητας ηλιακοί συλλέκτες - Σκουρία στο κλειστό κύκλωμα - Λάθος αναλογία αντιψυκτικού & νερού - Λάθος ή πρόβλημα στις συνδέσεις.

Q: Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;

A: Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει πέσει η ασφάλεια του θερμοστάτη ,

σπάνια καίγετε ο θερμοστάτης και πιο σπάνια η αντίσταση.Σε αυτή την

περίπτωση πρέπει να καλέσετε το συνεργείο μας και αν δεν διαπιστωθεί

βλάβη μπορεί να υπάρχει βλάβη στον πίνακα .

Q: Πόση ώρα πρέπει να έχω ανοικτό το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να ζεσταθεί το νερό του κάδου;

A: Με συννεφία ή βροχή ολόκληρη την ημέρα κανένας ηλιακός δεν

ζεσταίνει. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας με επιλεκτικούς συλλέκτες όμως αν

βγάλει ήλιο έστω και για 1-2 ώρες μεταξύ 11πμ-2.30μμ τον χειμώνα μπορεί

να μας δώσει αρκετό ζεστό νερό.

Q: Μπορώ σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας να μεταφέρω το σύστημα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;

A: Αυτό εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του ηλιακού και από την συντήρηση του. Ένας μέτριος ηλιακός που συντηρείτε σχολαστικά μπορεί και να ξεπεράσει τα 20 χρόνια , ενώ ένας καλύτερος που δεν του έχουμε κάνει ποτέ service να χαλάσει νωρίτερα. Στην πράξη οι περισσότεροι ηλιακοί που έχουν και τακτική συντήρηση ξέπερνάνε τα 20 χρόνια και συχνά και παραπάνω.

Οποισδήποτε χαλάσει νωρίτερα από τα 10 χρόνια δεν είναι καλός ή έχει αστοχία υλικού (σπάνια μεν αλλά μπορεί να τύχει και σε καλές μάρκες).

Q: Ποιός είναι ο καλύτερος προσανατολισμός για ένα ηλιακό;

A: Ο καλύτερος προσανατολισμός για την τοποθέτηση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ο νότιος, για να εκμεταλλεύεται όσο περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας γίνεται. Σε μεγαλύτερη απόκλιση παρατηρείται μείωση της απόδοσης. Ακόμα η κλίση του ηλιακού συλλέκτη πρέπει να είναι 20-50 μοίρες. Μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίση μειώνει την απόδοση.


Μπορείτε στην παρακάτω φόρμα να θέσετε το δικό σας ερώτημα και θα σας απαντήσουμε άμεσα.

σχόλια site από το Disqus