Στη δεκαετία του 1870, ο Εγγλέζος Maughan εφηύρε ένα είδος θερμοσίφωνα, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά. Την εφεύρεση, όμως, γνώρισε ο Νορβηγός μηχανολόγος μηχανικός Edwin Ruud, ο οποίος μετανάστευσε στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και, στα 1889, προχώρησε στη δημιουργία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η εφεύρεσή του είχε απήχηση κι ο Ruud ίδρυσε την εταιρεία Ruud Manufacturing Company που ακόμα υπάρχει. Εξέλιξη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ο tankless (χωρίς δεξαμενή) στιγμιαίος που θερμαίνει μόνο το νερό, το οποίο χρειάζεται ο καταναλωτής: Συνήθως, πρόκειται για συσκευή προσαρμοσμένη στην μπαταρία της βρύσης. Εξοικονομεί νερό αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο θερμοσίφωνας όμως που «καταργεί τον ηλεκτρισμό» είναι ο ηλιακός.
Ο πρώτος, πρωτόγονος, ηλιακός θερμοσίφωνας δημιουργήθηκε το 1896 από τον Κλάρενς Κεμπ, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ήταν μια εκτεθειμένη στον ήλιο δεξαμενή νερού, «τυλιγμένη» με ξύλο, ώστε να δημιουργεί ζέστη. Δεν περπάτησε. Όμως, από τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι ηλιακοί θερμοσίφωνες με επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες εμφανίστηκαν στη Φλόριδα και τη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Επρόκειτο να γενικευτούν μετά το 1960.
Ήδη, από την προηγούμενη δεκαετία, το Ισραήλ έπασχε από έλλειψη πετρελαίου. Η εκεί κυβέρνηση είχε απαγορέψει τη λειτουργία ηλεκτρικών θερμοσιφώνων από τις 10 τη νύχτα ως τις 6 το πρωί. Ο Ισραηλινός Levi Yissar κατασκεύασε τον πρώτο πρωτότυπο ηλιακό θερμοσίφωνα και το 1953 έβαλε μπροστά την εταιρεία NerYah. Όμως, παρά την εκεί μεγάλη ηλιοφάνεια, ως το 1967, μόλις το 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μετά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, η ισραηλινή Κνεσέτ (Βουλή) ψήφισε νόμο που καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλες τις νέες κατοικίες. Ήδη, η τεχνολογία έχει προχωρήσει κι, από το 2005, η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νέα κτίρια, και η δεύτερη (μετά από το Ισραήλ) που απαιτεί την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού.
Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευών είναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Μέρος της επιτυχίας αυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα οφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει το Ελληνικό κράτους. Σήμερα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ' τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.
Πηγή el.wikipedia.org